Marshall Vintage Modern 2466/425ABL & Gibson Les Paul Standard Faded -08 Egypten, Röda HavetVolvo S60 D5 185 hk -08Egypten Hurghada, Bella Vista

Snart ett decennium...

Snart ett decennium...

Author:  Krezz
Date:  09 augusti 2011
Tags:Resor
Hurghada 2001

Titti hade under många år pratat om att åka till Egypten men jag hade hela tiden avfärdat detta förslag med att "Varför skall vi åka ner till sanden och öknen därnere det måste väl finnas nåt bättre ställe?". Men jag ändrade uppfattning (jo det är sant) då jag letade efter en passande present till Titti, som just detta år fyllde jämt, och råkade få tag i en resekatalog från Spies (nu för tiden bokar vi våra resor hos Dyk & Resespecialisten i Uppsala). Där presenterades Egypten med bilder från det härliga Röda Havet och då var jag såld, vi skulle dit och jag bokade resan som en present till Titti och jag följde givetvis med för att se till att allt blev så bra som möjligt.

Meningen var att vi skulle resa på "tu man hand" men innan avfärden, kanske på grund av dåligt samvete för att lämna våra barn (de var det då) hemma, så fixade vi ytterligare tre biljetter så i slutänden blev det en familjesemester. Jag kan ha fel här men jag vete skråen om det inte är den senaste resan som vi gjort hela familjen tillsammans, jag kommer direkt på att jag har fel här för vi var ju faktiskt till New York 2005.

Avresan skulle ske i början av november med en veckas vistelse i södra Hurghada på hotel Beach Albatross ett stort All Inclusive hotell, även om vi inte valde det alternativet, som vid vår ankomst härbärgerade ca: 30% av sin kapacitet som var 1 500 personer. Detta på grund av att resandet till denna del världen tagit tvärstopp på grund av händelserna i New York den 11:e september samma år så de 500 gästerna som var där servades av de ca: 800 personer som jobbade på hotellet så att säga att man var ordentligt uppassad är nog ett riktigt understatement.

Vi anlände på sena eftermidagen och trots att det bara är 10 år sedan så såg Hurghada helt annorlunda ut, åtminstone känns det så, i flygplatsens ankomsthall var det stampat jordgolv med ett totalt kaos med stressade resenärer blandat med personalen på flygplatsen som pendlade mellan totalt ointresserade och rejält upphetsade. Kulturchock? Javisst! Det enda positiva så långt var den härliga värmen som mötte oss då vi knallade ut ur flygplanets lufkonditionerade utrymme och känslan av uppgivenhet skulle öka. Att jag vid ankomsten till Hurghada var fruktansvärt pinknödig gjorde att mitt första mål, när vi landat, var att hitta en toalett och är man riktigt nödig då glömmer man allt annat, ja ni vet hur det är. Historien om varför mitt akuta behov av att hitta en "potta" uppkommit och hur det till slut löste sig får jag återkomma till vid ett senare tillfälle.

På bussen på väg till hotellet så såg man nåt som jag då kände var en kombination av krigsskådeplats och soptipp så den enda frågan som malde i mitt huvud var "Vart fan har vi hamnat?" vilken tryckte bort allt som så långt skulle kunnat vara ett positivt minne. Efter ankomsten till hotellet, där vi efter lite diskussioner hamnade på våra rum, så fortsatte ångesten att mala och min enda tanke var att hur i helsike skall jag få våra fickpengar att räcka till returbiljetter redan i morgon för här skall vi inte vara kvar. Titti och Lisa for iväg för den obligatoriska välkomstträffen medan jag, Peter och Johan stannade kvar på våra rum där jag blev liggande på rygg i sängen, med snudd på tårar i ögonen, innan jag somnade.

Andra dagen vaknade jag av det var otroligt ljust i rummet och att fåglarna kvittrade så jag tog ett par snabba steg fram till balkongen och knallade ut och den ångest samt skräck jag kände dagen innan var som bortblåst då jag såg det klarblå havet bakom de gröna vajande palmerna och kände den varma brisen. "Upp och hoppa nu skall vi ner till havet..." där det första vi fick se var en Drakfisk som simmade invid piren och först då förstod jag att jag hade hamnat helt rätt. Vid vårt hotell fanns inte så mycket rev att tala om men känslan av att för första gången få se en livs levande "Pterois Volitans", det hade ärligt talat funkat lika bra med vilken art som helst, simmandes i sitt naturliga habitat den är oslagbar. Som sagt inte så mycket rev vid hotellet men nere vid Sharm el Naga (där bilden är tagen), några mil söder om Hurghada dit vi åkte på en dagstur, fick vi se hur underbart det Röda Havet och dess innevånare är då vi snorklade vid det strandnära revet.

Efter denna resa som vi gjorde för snart 10 år sedan så var jag (läs vi) fast för detta land och detta hav och de negativa känslor som jag hade vid ankomsten har för länge sedan, ja faktiskt redan från dag två, försvunnit. Under det decennium som förflutit sedan denna första resa så har vi gjort ett 15 tal resor till Egypten då vi bott på olika hotell i Dahab, Hurghada, Marsa Alam och Sharm el Sheikh samt deltagit i ett antal liveaboards som arrangerats av http://www.liveaboards.se/ Nu ser det dessutom ut som vi reser ner ytterligare en gång till Sharm el Sheikh under hösten 2011 och det trodde jag nog inte, den där novembereftermiddagen när vi för första gången anlände till Hurghada, att det skulle bli så många besök till detta nordafrikanska land.

Efter resa två år 2002 som tog oss till Sharm el Sheikh så har jag även skaffat dykcertifikat och sedan våren 2008 så har Titti samma utbildning och certifikat som mig så numera kan vi både dyka och snorkla på våra resor. För den som är intresserad så kan man hitta min presentation på dykarna.nu genom att klicka här och är man dessutom, eller mera, intresserad av Tittis dito så klickar man här på dessa sidor hittar ni bland annat våra dykloggar.

Ett tips, skall ni resa ner till Egypten läs på lite innan ni reser om hur saker och ting fungerar därnere, det är lite annorlunda än här hemma, och var beredda på att det initialt kan bli en kulturchock men har man ett öppet och positivt sinne så blir det kanon och det säger jag med ganska stor erfarenhet av Egypten!

Ge Egypten och Röda Havet en chans, vi gjorde det och vi ångrar det inte en sekund!

شكرا لكمويمكنقراءة هذا ("Tack för att ni orkade läsa detta" på Arabiska)